Vi spiser alle sammen mad - det kan vi ikke ændre. Men hvad vi spiser, hvordan vi tilbereder det og hvor meget der går til spilde kan vi lige netop ændre. I gennemsnit smider hver dansker 89 kg mad ud. Noget af det, fordi det ikke længere kunne spises, men ifølge en række udenlandske undersøgelser (mindremadspil.dk) viser det sig, at ca. halvdelen af den mad, som vi smider ud, er mad som sagtens kunne spises. Vi snakker altså spiselig mad, som man har brugt penge på og som der er bruge enormt mange ressourcer på at producere og transportere, som bare ender i skraldespanden, hvor det igen kræver masser af ressourcer at nedbryde. Der er tale om et enormt madspild!

Der går rigtig mange ressourcer til at producere det mad, som vi køber. Derudover udgør produktionen også en belastning for miljøet, fordi vi dyrker, udnytter og måske endda sprøjter jorden, som maden vokser/lever på. Til produktion af fødevarer anvendes der enorme mængder vand, kemikalier, kunstgødning på gigantiske arealer over hele verdenen. Disse ressourcer er naturligvis givet godt ud - hvis produkterne tjener som føde og ikke bare ender i skraldespanden. Det koster miljøet rigtig dyrt, når vi lader mad gå til spille. Ifølge mindremadspil.dk spilder vi 46 kg ressourcer, hver gang vi smider et kg oksekød ud og 3400 liter vand, hver gang vi smider et kg ris ud. Det kan sagtens snyde, når man ser det på en tallerken - så ser det jo faktisk ikke ud af ret meget, men det ser ud af noget mere, når først man sætter tal på de ressourcer, som er gået til spilde sammen med spilden af maden. Tænk over det - hvor mange gange har du ikke smidt en halv grydefuld ris ud efter et aftenmåltid, fordi det ikke blev spist op? Prøv at tænk over, hvad de ris har kostet at producere - og det smider du bare ud? Og ikke nok med at du lader ressourcerne gå til spilde, som er brugt til at fremstille maden. Du bruger også endnu flere ressourcer på, at den mad du har smidt ud, skal nedbrydes. I supermarkederne vælger vi den mad fra, som har små kosmetiske småfejl - vi vil kun have den "pæne" mad. Derfor smider supermarkederne hvert af mange tons mad ud, som intet fejler ud over, at der måske er spildt lidt på emballagen - noget der overhovedet ikke betyder noget for maden, der slet ikke kommer i kontakt med det spildte. Supermarkeder smider mad ud, der kun har et par dage til det udløber - for det vil vi som forbruger ikke købe. Vi vil have det med længst holdbarhedsdato - selvom det smager ens og vi alligevel skal bruge det i aftensmaden samme aften, så det egentlig ikke gør nogen forskel om det kun kan holde sig til i over morgen eller om det kan holde sig 14 dage endnu.
Værre er det at før maden overhoved lander i supermarkedet, så står landmændene og selektere hvilke produkter, der skal sælges og hvilke, der har for mange "kosmetiske" fejl. Er en gulerod skæv eller en squash for krum, så bliver den smidt ud, for den kan ikke sælges. Der er da noget helt galt ikke?
Denne video forklare meget enkelt, hvorfor det at spilde mad, ikke kun handler om at smide ting ud, men at der er meget mere i det:
http://www.upworthy.com/how-waste-isnt-just-throwing-things-away
Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det er noget alle kan være med til at undgå. Det kan for eksempel gøres ved, at handle ind med omtanke - kun købe det, som man rent faktisk får spist. Man kan for eksempel lave en ugentlig madplan, hvor man sørger for, at de råvarer man køber, de bliver brugt og altså ikke bare køber ind dag-for-dag og derved lader en masse brugbare varer ligge og blive uspiselige i køleskabet. Læs mere om, hvordan du kan mindske madspild her:
http://www.stopspildafmad.dk/hvadkandugoere.html
Madspild handler desværre ikke kun om, at du skal styre dit forbrug - selvom det alt sammen hjælper i det samlede regnskab! Det er en lang kæde, som skal ændres - lige fra dyrkningen og produktionen til transporten, håndteringen og indpakningen og til tilberedningen (derhjemme eller fx på restauranten) og serveringen. Ansvaret ligger derved hos alle - forbrugerne, detailhandlen, fødevarerproducenterne, restauranter, privat virksomheder, den offentlige sektor, fødevareremballage producenter, dig og mig - alle. Alle har et medansvar for al den spiselige mad, der hvert år bliver spildt alene i Danmark. Det er i bund og grund så lidt, som der skal gøres - vi skal blive mere bevidste forbrugere. Og det starter med dig og mig!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar