fredag den 13. september 2013

Microbølgeovn - smarte eller farlige?

Der er mange meninger om microbølgeovnen, som næsten står i et hvert hjem. Er den farlig for vores helbred eller er det noget hysterisk pjat?

Personlig har jeg altid brugt min microbølgeovn med en vis skepsis - at bestråle sin mad med microbølger kan da umuligt være sundt? Alligevel har jeg tænkt; årh hvad fanden.. Det gør alle jo, så det kan jo ikke være SÅ farligt igen. Eller kan det?

En microbølgeovn virker ved, at dens stråler varmer vandet i maden op og omdanner vandmolekylerne til damp, som så varmer resten af molekylerne op. Det i sig selv er måske ikke farligt (hvad ved jeg?) men når dette sker, så forandre de andre molekyler i maden sig også og ændre form. Resultatet er, at man opnår noget mad, som kroppen ikke tolker som mad. Det bliver "Frankenstein-mad", som kroppen tror er fremmedlegemer, som kroppen straks sætter immunforsvaret igang med at bekæmpe. Men immunforsvaret skal jo ikke bruges til at bekæmpe den føde vi indtager!

Der er altså noget helt galt i det her! Jeg satte mig for at undersøge sagen.

Først faldt jeg over denne artikel på Alun.dk:
http://www.alun.dk/sund-kost/mikroboelgeovn.html?utm_source=Mailtool&utm_medium=email&utm_campaign=109268#

Det er en artikel der udtrykker en vis bekymring over microbølgeovnens virkning og belyser dens skadelige virkning. Jeg er ganske simpelt rystet da jeg læser den og det giver jo god mening. Vi bestråler vores mad og som ved brugen af al anden stråling, så bør man være på vagt. Prøv at læs den - måske bliver du ligeså rystet som jeg.
(Dog skal det lige siges, at det ifølge samvirke.dk (http://samvirke.dk/mad/artikler/myter-mikroboelgeovne.html) er en myte, at Rusland har forbudt microovne. Men bortset fra det, så synes jeg det er en god artikel, der giver et godt indblik i problematikken.)

Jeg synes det er frygtelig - folk varmer jo rask væk mælk til børn i de maskiner!

Jeg gik straks ind på WHO's hjemmeside, for at se om de be- eller afkræftede denne artikel. Umiddelbart (jeg har ikke læst alle deres rapporter igennem) så frikender de microbølgeovnen:
http://www.who.int/pehemf/publications/facts/info_microwaves/en/

I den forbindelse kommer den kildekritiske universitetsstuderende frem i mig. WHO har visse interesser i, at holde sig gode venner med industrien (jeg kunne forestille mig nogle økonomiske interesser). Derfor tager jeg ikke deres ord fuldstændig for gode varer. 

Ifølge andre kilder rundt omkring på nettet (fx New Science) beskriver de microbølgemad som "død" mad, fordi strålerne dræber alle levende stoffer i maden.

I denne artikel fra Information:
http://www.information.dk/87611
Beskriver de hvordan at teleindustrien har meget at skulle have sagt i forbindelse med udgivelsen af forskningsresultater af mikrobølger. Forskerne vil gerne have penge til at forske, og det får de fra teleindustrien, hvis de til gengæld udgiver resultater, der styrker telemarkedet - altså ikke resultater der viser, at mikrobølger, som også bruges i mobiltelefoner, er skadelige. 

Der er en tendens - hver gang der udgives resultater for, at noget er farligt, kommer der lynhurtigt nogle nye resultater ud, som viser at det ikke er farligt (se fx diskussionen om hvorvidt tobak er farligt). Dette sår tvivl hos forbrugerne og mens at virkningerne "undersøges yderligere", så kommer tvivlen producenterne til gode og folk bliver ved med at bruge det pågældende produkt. Hvem betaler for de gode resultater? Kan det betale sig som forsker at gå imod dette og bevise noget, der kan få så kæmpe økonomiske konsekvenser for fx noget så stort som teleindustrien? Gode spørgsmål i denne sammenhæng.

I den helt anden grøft er denne artikel fra Samvirke.dk: http://samvirke.dk/mad/artikler/farlig.html
Her skriver de, at der ikke findes nogen videnskabelige undersøgelser, der beviser at microbølger skulle være farlige.  Men det er sjovt, for i artiklen fra information fortæller en forsker fra Århus Universitet om, at hun personligt har udført forsøg, der har vist det modsatte. Samvirke har altså ikke ret i deres påstand. Desuden skriver de i artiklen fra Samvirke, at det kun er modermælk der kan tage skade af mikrobølgerne og miste nogle af sine evner i forhold til immunforsvaret. Her må jeg altså slå bremserne i - hvis modermælk kan tage skade, hvorfor kan alt andet så ikke? Noget af det der styrker immunforsvaret er antioxidanter, som findes i modermælk og fx. Grøntsager - så hvorfor er det kun i modermælk at disse antioxidanter dør og ikke i grøntsager såsom broccoli? Du har nok fornemmet det - jeg giver ikke meget for Samvirkes vinkling på sagen. 

Men er det så kun maden, som microbølgerne skader? Ifølge Politiken.dk skader det også os mennesker, hvis vi befinder os for tæt på; http://politiken.dk/indland/ECE62517/farlige-straaler-fra-mikroboelgeovne/
Ifølge dem, kan microbølgerne føre til forskellige typer kræft, samt påvirke centralnerve-, hormon- og immunsystemet, hvis man står for tæt på strålerne. Der tegner sig efterhånden et mønster af, at microbølgeovnen er farlig.

Men hvad så med microbølger fra andre ting såsom mobiltelefoner og internetroutere? Skal man så ikke hellere undgå det? Er det ikke mere farligt fordi man bliver udsat for det mere eller mindre konstant?

Jeg ser sådan på det, at bare fordi det er farligere at drikke afløbsrens end opvaskemiddel, så drikker jeg da stadig ikke opvaskemiddel. Man vælger selv hvor grænsen skal gå og hvis man mener at grænsen går ved microbølgeovnen - så er det bare ud med den.

Der er ligeså mange argumenter for, som imod brugen af microbølgeovnen og det er altså helt op til den enkelte person, hvorvidt at microbølgeovnen skal være at finde i hjemmet. 

Jeg er ikke i tvivl - brug af microbølgeovn er slut for mit vedkommende. Better safe than sorry ;)

Hvis du vil læse endnu mere (og er lidt hardcore), så er her en uddybende rapport (på ca. 1000 sider) http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec01_2007_summary_for_public.pdf


Hvad er din holdning til microbølgeovnen?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar